Ongeval met dier

Wat is Letselschade?
Wellicht heeft u te maken gehad met trap of bijt incidenten van een dier of heeft uw voertuig schade opgelopen door een loslopend dier?
Dan heeft uw hoogstwaarschijnlijk schade opgelopen en wellicht ook lichamelijk of psychisch letsel.
Het is de letselschade advocaat die namens u kan communiceren met meerdere partijen, het gene waar u mogelijk moeite mee heeft. Letsel en schade door dieren kunnen grote gevolgen hebben voor uw huidig en toekomstig functioneren en ook voor uw persoonlijke mogelijkheden. Een letselschade advocaat kan u behulpzaam zijn uw recht te behalen en dit te verwezenlijken in een aanzienlijk claim.

 

Aansprakelijke van ongevallen met dieren.
Als iemand letsel oploopt door een dier is de eigenaar van het dier in vele gevallen aansprakelijk te stellen. Denk u een aan losgebroken vee, een loslopende hond of een op hol geslagen paard.
Niet alleen de bijtincidenten maar andere schade of letsel kan door het slachtoffer worden geclaimd.
Letselschade Advocaten (LSA) helpen slachtoffers van ongevallen en andere schadelijke gebeurtenissen in het nastreven van schadevergoedingen.

 

Diversiteit aan incidenten met dieren.
Een hond kan zich bijvoorbeeld onberekenbaar gedragen en hierdoor een mogelijk gevaar opleveren voor anderen. Het is niet belangrijk of het hier een grote of gevaarlijke hond betreft, of een kleine hond of puppy.
Of de hond cursussen heeft gedaan, of wel of niet was aangelijnd ten tijde van het incident.
De eigenaar of bezitter blijft in alle gevallen aansprakelijk, ongeacht het feit of hij iets aan het incident kon doen.
Ook indien u als ruiter ten val bent gekomen, kan de manege aansprakelijk gesteld worden voor de opgelopen letselschade. Bovendien is het mogelijk dat u ook zelf een zeker percentage van de schuld toegerekend krijgt. Omdat u namelijk vrijwillig op het paard bent gaan zitten, heeft u hiermee een zeker risico genomen. Met name paarden kunnen in onverwachte situaties vreemd of onberekenbaar reageren en bijvoorbeeld op hol slaan of steigeren en u afwerpen.
Enkele praktijkvoorbeelden van ongevallen en letsel met dieren zijn:

  • Een ongeval door losgebroken vee.
  • Ten val komen door een op u toe rennende hond.
  • Een val van een paard, of een schop van een paard.
  • Een verkeersongeval door een overstekend dier
  • Een hondenbeet

 

Burgelijk Wetboek.
In het Burgerlijk Wetboek wordt dit als volgt omschreven: De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht had gehad. Kort gezegd betekent dit dat de eigenaar vrijwel altijd aansprakelijk blijft wanneer door toedoen van zijn dier letselschade wordt veroorzaakt. Dus bij ongelukken waarbij de letselschade een direct gevolg is van het handelen van het dier zelf.

 

Hoogte van Smartengelden.

De verzekeraar van de veroorzaker van uw letselschade, in deze de wederpartij genoemd, zal vaak niet automatisch contact met u opnemen om de hoogte van het smartengeld te bespreken.
Immers is het beduidend in het voordeel van de wederpartij als deze u geen smartengeld hoeft uit te keren.
Een groot nadeel kan zijn als uzelf toekomstig grote kosten, b.v. ziektekosten, kunt ontvangen en deze niet kunt weerleggen aan de betrokkene partijen van de wederpartij.

Bovendien kan de wederpartij u een laag schikkingsvoorstel aanbieden.
Echter enige mogelijke toekomstige problematieken die u kunt ondervinden, b.v. inkomensverlies, blijvend lichamelijk en/of geestelijk letsel zijn hierin niet altijd goed onderbouwd en geclaimd.

Ook omwille hiervan is het altijd zeer raadzaam om advies en professionele begeleiding te ontvangen van een letselschadeadvocaat.
De letselschade advocaat kan een beter advies en hoogte laten bepalen van uw claim en smartengeld.

U kunt smartengeld zien als een tegemoetkoming voor de geleden schade. Echter bij het vaststellen en beoordelen van de hoogte van het smartengeld spelen meerdere factoren een beduidende rol.

Denk eens aan:

  • leeftijd van het slachtoffer
  • kans op blijvend letsel
  • duur van het genezingsproces
  • toekomstige kosten, bv ziektekosten, medicatie

Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan om deze en andere vragen te beantwoorden en kan hierin de juiste partij zijn inzake het indienen van uw claim.